Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in het Zeeuwse Kapelle. Zij studeerde voor bibliothecaresse en deed zo haar liefde voor boeken op.

Haar ontdekking als schrijfster kwam tijdens een personeelsavond van het Parool, halverwege de veertiger jaren. "Jip en Janneke", "Pension Hommeles" en "Ja zuster, Nee zuster" zijn grote werken van haar uit de jaren zestig.

Veel boeken, kinderverhalen, gedichten en cabaretteksten volgden, allen gekenmerkt door een nuchtere, ironische toon en afkeer van grote woorden. In totaal schreef ze acht musicals, waarvan de eerste "Heerlijk duurt het langst" in 1965 een grote hit werd, vooral door de liedjes. Haar eigen jeugd en het ontdekken van wat er leeft in de wereld verwerkte zij in Foxtrot, een haast autobiografische musical uit 1977.

In haar laatste boek "Wat ik nog weet" uit 1991, een bundeling van autobiografisch gekleurde herinneringen, heet het laatste hoofdstuk `Mijn uitvaart', waarin ze "het grote OPHOUDEN", zoals ze de dood noemt, ook "een feestelijk gebeuren" noemt. Ze herinnert zich daarin de begrafenis in Kapelle van een aardige oude meneer als een zeer sombere gebeurtenis in de motregen, met iedereen in het zwart, tot het paard voor de lijkwagen in een zwarte jurk aan toe.

Ondanks alle naargeestigheid stond het voor het kind Annie vast, dat die lieve man (van wie ze wel eens een kaneelstok kreeg en die volwassen met haar praatte) niet naar de hel zou gaan. Sindsdien heeft ze een intense afkeer van zwarte begrafenissen gehad. "Dat de mijne helemaal in het roze zou moeten, ligt voor de hand", schrijft ze.

Tot op hoge leeftijd bleef ze actief. Annie M.G. Schmidt stierf in de nacht volgend op haar vierentachtigste verjaardag. Ze werd op woensdag 24 mei 1995 op Zorgvlied aan de Amstel begraven. Het was een stralende dag. Haar zoon en zijn vrienden droegen de kist, die bedolven was onder de bloemen. De tocht naar de begraafplaats ging per boot. Alle aanwezigen droegen iets van roze, al was het maar een bloemcorsage. Zij rust op Zorgvlied onder een speels grafmonument met kleurige tegeltjes. Achter een glasplaat staat haar naam in dansende letters.