Het Verschil

In 1995 genoot Nederland van het alom geprezen en gelauwerde "Tip Top", een muziektheatervoorstelling over het vooroorlogse joodse theateramusement. Een prachtige cast – met onder anderen Jenny Arean – bracht liedjes ten gehore van vooral joodse artiesten, die destijds optraden in de Amsterdamse bioscoop Tip Top. De man achter het succes, Ruut Weissman, is ook de stuwende kracht achter het vervolg: "Het Verschil", een geestige en ontroerende mix van muziektheater, cabaret, toneel en stand-up comedy.

"Het verschil" zal niet in letterlijke zin gaan over de Tweede Wereldoorlog of over de verwerking daarvan. Maar wel wil Ruut Weissman het opnieuw hebben over verlies en behoud, over vergeten dat een zegen is maar ook onaanvaardbaar. "Het verschil" wordt een universele vertelling over een wereld van misverstanden en brutaliteit en over de krachten die je daar tegenover kunt zetten: beschaving, geloof in schoonheid en in de broze zekerheden van de liefde.

De liedjes uit deze voorstelling zijn ook op een gelijknamige cd verschenen.

Het verhaal

Het Verschil is een verhaal waarin we Wende terugvinden in een huis op het platteland in het Zuiden van Spanje. Zij is het Boorden en de stad ontvlucht, omdat het te druk om haar heen was geworden en zij het gevoel had de loop der dingen niet meer zelf te kunnen bepalen. Zij wil alleen zijn. Maar in het oude huis daar in Spanje lopen nog twee mensen rond: Iris en Bruno. Zij wonen daar al duizend jaar is tegen Wende gezegd. Aanvankelijk ergert Wende zich aan de twee oude mensen, zij ervaart hun aanwezigheid als een onaangename druk, als schimmen uit een verleden. Iris en Bruno vertellen hun eigen verhaal, over hun verwachtingsvolle jeugd, over hoe zij de tijd overleefden en over hoe zij terugkwamen in het land van hun geboorte en liefde en rust vonden. Langzaam begint Wende hun verhaal te verstaan. Door hun universele verhaal van vreugde, verdriet en de zuiverheid van deze mensen en de streek waarin ze leven. Waar Wende dacht dat zij er iets op moest vinden om met "die twee" in een huis te leven, ontdekt zij dat het Iris en Bruno zijn die haar daar accepteren. En omdat de geschiedenis Wende accepteert kan zij beter het heden aanvaarden. Zij gaat terug naar het huis in het Noorden, maar neemt dat Zuiden met zicht mee.

In de voorstelling zien we behalve Wende en Iris en Bruno ook nog twee andere personages op het toneel. Jenny en Raoul.

Jenny vervult de klassieke rol van het koor. Zij kijkt net als wij naar de verhalen op het toneel en reageert, becommentarieert en associeert op wat zij ziet en ervaart. De stem van het publiek. Maar ook doet zij in de verte denken aan de "moeder" van het "Quadro Flamenco", dat zij vormt samen met de muzkanten.

En dan is er Raoul (Jan Jaap). De stand-up comedian. In de voorstelling is hij de nar, maar dan de nar in het nu.

Rollen

Wende Snijders, Jenny Arean, Ali Çifteci, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Jan Jaap van der Wal

Credits

Tekst: Rob de Graaf
Idee en regie: Ruut Weissman
Leiding muzikaal trio: Rutger Laan
Liedteksten: Jurrian van Dongen, George Groot en Ivo de Wijs

Premièredatum

25 januari 2007 in De Meervaart in Amsterdam.

Overig

Klik hier voor foto's van "Het Verschil".