Het Verschil
In 1995 genoot Nederland van het alom geprezen en gelauwerde "Tip Top", een muziektheatervoorstelling over het vooroorlogse joodse theateramusement. Een prachtige cast – met onder anderen Jenny Arean – bracht liedjes ten gehore van vooral joodse artiesten, die destijds optraden in de Amsterdamse bioscoop Tip Top. De man achter het succes, Ruut Weissman, is ook de stuwende kracht achter het vervolg: "Het Verschil", een geestige en ontroerende mix van muziektheater, cabaret, toneel en stand-up comedy.

"Het verschil" zal niet in letterlijke zin gaan over de Tweede Wereldoorlog of over de verwerking daarvan. Maar wel wil Ruut Weissman het opnieuw hebben over verlies en behoud, over vergeten dat een zegen is maar ook onaanvaardbaar. "Het verschil" wordt een universele vertelling over een wereld van misverstanden en brutaliteit en over de krachten die je daar tegenover kunt zetten: beschaving, geloof in schoonheid en in de broze zekerheden van de liefde.

De liedjes uit deze voorstelling zijn ook op een gelijknamige cd verschenen.

Het verhaal

In "Het Verschil" worden een broer en zus verstoten uit de harmonieuze wereld die ze als kind hebben leren kennen. Temidden van alle verschrikkingen die ze meemaken, blijft hun diepste wezen onaangetast: de wil om te leven en de kracht van de liefde.

Klik hier voor foto's van "Het Verschil".

Credits

Tekst: Rob de Graaf
Idee en regie: Ruut Weissman
Spel: Wende Snijders, Jenny Arean, Ali Çifteci, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Jan Jaap van der Wal
Leiding muzikaal trio: Rutger Laan
Liedteksten: Jurrian van Dongen, George Groot en Ivo de Wijs