Koning Salomo en de schoenlapper
Foto: Maria Austria/MAIToneelgroep Ensemble bracht de Europese première van Israëls eerste oorspronkelijke musical uit ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de Tilburgse schouwburg.

De aanleiding voor het opvoeren van "Koning Salomo en de schoenlapper" mag dan feestelijk geweest zijn, de voorstelling was dat volgens de critici niet. Voor sommige acteerprestaties, met name van Jenny Arean, en de aankleding was nog wel waardering, maar de inhoud van de compleet berijmde musical werd in diverse kranten gekraakt. Jan Spierdijk vroeg zich in De Telegraaf zelfs hardop af of dit geheel wel een musical genoemd kon worden. "Een musical? Misschien wel in Israël, hier niet veel meer dan een weinig verheffende, eindeloze klucht met een goed muziekje en een aardig of banaal liedje."

Premiere: 1 maart 1966, Stadsschouwburg Tilburg

Het verhaal

Als souteneur Nestor Jaloers wordt op de cliëntèle van zijn geliefde prostituee Irma, besluit hij zich voor te doen als haar enige klant Oscar. Nestors jaloezie laat zich echter niet temmen en al gauw is hij ook afgunstig op zijn eigen creatie. Hij ruimt zijn alter ego uit de weg. Maar hoe fictief de persoon Oscar ook is, Nestor wordt toch gearresteerd voor deze moord en gevangen gezet. Hij weet te ontspannen en herenigt zicht met de inmiddels zwangere Irma. Ze gaan een mooie toekomst tegemoet als de trotse ouders van de tweeling Nestor en Oscar.

Credits

Koning Salomo / Schoenlapper:Ramses Shaffy
Bathsheba:Mary Dresselhuys
Nofrit:Adele Bloemendaal
Naämah:Jenny Arean
Ascher:Henk Molenberg
Lemach:Arnold Gelderman
Ruben: