't Vrije Schaep
Riek en Arie Balk't Schaep met de vijf Pooten was een remake van de gelijknamige serie die in 1969 en 1970 werd uitgezonden. De vernieuwde serie trok twee jaar geleden gemiddeld 1,4 miljoen kijkers per aflevering.

De eerste serie was een bewerking van de oorspronkelijke serie van Eli Asser. In de nieuwe serie, geschreven door Frank Houtappels, wordt een sprong in de tijd gemaakt van de zestiger naar de zeventiger jaren. Met wijdere pijpen, oorverdovende kleurcombinaties en vooral heel veel haar. De vertrouwde personages keren terug, maar de arena verplaatst zich van het café 't Schaep met de 5 Pooten in de Jordaan naar een Amsterdamse vakantiekolonie in de duinen.

Kootje de Beer heeft café ‘t Schaep met de 5 Pooten verkocht. De buurt was de buurt niet meer en hij was toe aan een frisse wind. Letterlijk de daad bij het woord gevoegd, begint hij een camping aan de Noordzee: Camping ‘t Vrije Schaep. Zijn trouwe maat Lukas verhuist met hem mee en ook de vaste clientèle laat hem niet in de steek. Riek & Arie, maar ook Greet - inmiddels zwanger - met haar Huipie en Opoe Withof weten de weg naar de camping te vinden en zijn niet te beroerd de handjes uit de mouwen te steken. Maar waar is Door? Zonder haar is niets hetzelfde en zeker Kootje niet. Als Doortje is teruggekomen lijkt niets een vrolijke, aangename zomer in de weg te staan. Niets is minder waar. Lena ontbreekt nog. Ze wordt achter de ramen op de wallen gesignaleerd door Arie. Het 25-jarig huwelijksfeest van Riek en Arie dreigt daarom niet door te gaan. En dan is daar de dochter van opoe Withof. Ze heeft een plek in een bejaardenhuis voor haar moeder weten te regelen. Ook campinggasten zorgen voor de nodige onrust. Oude liefdes komen kamperen en nieuwe liefdes ontstaan. Iedereen heeft daar zo zijn eigen gevoelens bij, van verbijstering tot herkenning en van jaloezie tot medeleven.

De vertrouwde personages Kootje (Pierre Bokma), Tante Door (Loes Luca), Lukas (Marc-Marie Huijbregts), Opoe Withof (Carry Tefsen) en Lena (Georgina Verbaan) keren allemaal terug in de serie.

Jenny Arean gelooft in succes 't Vrije Schaep

Jenny Arean gelooft dat het vervolg op ''t Schaep met de 5 Pooten' een succes wordt. Dat vertelt de actrice, die de rol van vaste kroeggast Riek Balk speelt in de serie, aan Novum Nieuws.

"Als iets geestig is, dan trekt dat publiek", zegt ze over 't Vrije Schaep. "En het staat gepland na het journaal van acht uur op vrijdagavond, dus dan blijven mensen ook snel hangen." ''t Schaep met de 5 pooten' was eind jaren zestig te zien bij de KRO. De omroep bracht vorig jaar een remake van de televisieserie op de buis, met naast Arean acteurs als Loes Luca, Georgina Verbaan en Pierre Bokma. Deze serie trok gemiddeld 1,4 miljoen kijkers per aflevering.

In de nieuwe serie zijn de mensen uit de oorspronkelijke serie vanuit een kroeg in de Amsterdamse Jordaan verkast naar een camping in de duinen. Voor deze reeks zijn allemaal nieuwe scenario's en liedjes geschreven door Frank Houtappels. Dat heeft hij volgens Arean 'beestachtig goed' gedaan. "De scenario's zijn ook veel meer naar de acteurs toegeschreven", zegt ze. "Het is echt prachtig gemaakt." 't Vrije Schaep is vanaf 2 januari elke vrijdagavond te zien bij de KRO.

In de nieuwe serie zijn de mensen uit de oorspronkelijke serie vanuit een kroeg in de Amsterdamse Jordaan verkast naar een camping in de duinen. Voor deze reeks zijn allemaal nieuwe scenario's en liedjes geschreven door Frank Houtappels. Dat heeft hij volgens Arean 'beestachtig goed' gedaan. "De scenario's zijn ook veel meer naar de acteurs toegeschreven", zegt ze. "Het is echt prachtig gemaakt." 't Vrije Schaep is vanaf 2 januari elke vrijdagavond te zien bij de KRO.

Kort interview met Jenny over de nieuwe serie

Jenny als Riek BalkWat maakt het zo leuk om Riek te spelen?
"De kwaaiigheid en de opstandigheid van Riek vind ik erg leuk."

Deze serie speelt zich af op de camping. Ga je daar zelf wel eens naartoe?
"Nee nooit! Maar de setting is natuurlijk helemaal geweldig. Die jaren '70-sfeer is echt ongelooflijk leuk. De tijd van drank en sigaretten, loslopende konijntjes vangen, in een klein stacaravannetje zitten en samen naar de campingkantine om een borrel te drinken. Enig!"

Wat is jouw favoriete liedje uit de serie?
"Dat is moeilijk, want er komen veel mooie nummers voorbij. 'Heel even' en 'Voor haar' zijn twee hele mooie nummers van Pierre (Kootje). 'Een man mag niet huilen' van Ton (Arie), Laus (Huipie), Pierre (Kootje) en Marc-Marie (Lukas) is ook een erg leuk liedje en, oh ja, de 'Duitse medley' van Marc-Marie (Lukas)."

Wat was het meest hilarische moment op de set?
"We hebben ontzettend veel gelachen tijdens de opnames, maar de opnamedag van Jan Klaassen de trompetter was echt hilarisch. We liepen toen allemaal verkleed als poppenkastfiguren en kregen vreselijk de slappe lach. Het is moeilijk om dan toch weer serieus te worden."

Website

De KRO heeft een speciale website over deze serie geopend: hetvrijeschaep.kro.nl

DVD

In 2009 zijn alle afleveringen op dvd uitgegeven.