't Schaep met de vijf Pooten
't Schaep met de vijf Pooten kluisterde eind jaren zestig miljoenen mensen aan de buis. Op zich natuurlijk niet gek, want er waren maar twee kanalen. In ieder geval was het voor de KRO reden genoeg om miljoenen vrij te maken voor de remake van deze toen populaire serie.

In deze ‘revival’-de oorspronkelijke serie werd in 1969-1970 uitgezonden- worden de hoofdrollen gespeeld door Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts, Loes Luca, Georgina Verbaan en CarryTefsen. Ton Kas, Jenny Arean, Laus Steenbeeke en Bianca Krijgsman completeren de cast.

Pierre Bokma is te zien als kroegbaas Kootje de Beer, de hardwerkende eigenaar van buurtcafé ’t Schaep met de 5 Pooten. Stamgast en eigenaresse van de naburige wasserette, Dora Lefèvre - beter bekend als Tante Door - wordt gespeeld door actrice Loes Luca. Cabaretier Marc-Marie Huijbregts kruipt in de huid van Lukas Blijschap, de kelner die samen met Kootje de kroeg runt. Opoe Withof was in de oorspronkelijke televisieserie in slechts één aflevering te zien. Haar personage bleek echter zo interessant dat zij in de vorm van Carry Tefsen regelmatig terug komt in de serie.

Jenny Arean kruipt in de huid van Riek Balk, de vrouw van Arie, die af en toe op de wasserette van tante Door past. Actrice en zangeres Georgina Verbaan (o.a. GTST/ Costa) verschijnt als Lena Braams ten tonele in ’t Schaep met de 5 Pooten. Met haar lichtzinnige gedrag en eeuwig durende zoektocht naar de juiste man maakt ‘Mooie Lena’ de andere vrouwen jaloers. Eén van de vaste gasten van het Amsterdamse café waar de serie zich afspeelt, is pessimist Arie Balk. Arie wordt gespeeld door acteur en schrijver Ton Kas (o.a. Vet Hard). De rol van een andere stamgast is in handen vanacteur Laus Steenbeeke (o.a. Het Klokhuis). Hij speelt rasoptimist Huipie van Duivenvoorde. Huipie is getrouwd met Greet, een rol die cabaretière en actrice Bianca Krijgsman (o.a. van Plien & Bianca) voor haar rekening neemt. Zij geeft commentaar op alles wat ze hoort en dat leidt in café ’t Schaep tot de nodige discussies.

Gastrollen worden ondermeer vertolkt door Adèle Bloemendaal, Huub van der Lubbe, Jelka van Houten, Michiel Huisman, Arjan Ederveen, Jack Wouterse, Theo Maassen, Tygo Gernandt, Gerard Cox en Wieteke van Dort.

De originele scripts zijn bewerkt door Frank Houtappels (o.a. filmscenario Ja Zuster, Nee Zuster) voor een meer hedendaagse uitwerking, die wél plaatsvindt in 1969. Ook in de huidige serie staan de vaak komische, soms ontroerende maar altijd levendige lotgevallen van Kootje, Lukas en Doortje wederom centraal. Ruim zesendertig jaar later kan Nederland weer acht weken lang meeleven met het roerige leven dat zich rond het jaar 1969 met een lach en een traan aandiende in ‘café ’t Schaep’. Een typisch Amsterdamse uitspanning midden in de Jordaan, met zijn temperamentvolle personages, veel gevoel voor humor, het hart op de tong en niet te vergeten inmiddels legendarische liedjes als ‘t Zal je kind maar wezen, Als je mekaar niet meer vertrouwen kan, en Je bent toch op de wereld om mekaar te helpen nietwaar.

De oorspronkelijke tv-serie, geschreven door Eli Asser met liedjes van Eli Asser en Harry Bannink, werd door de KRO in 1969-1970 uitgezonden en trok in die tijd miljoenen kijkers. De aflevering van februari 1970 haalde zelfs een kijkdichtheid van 70%, dat waren 6 ¼ miljoen kijkers. Er waren toen twee Nederlandse tv-netten. Hoewel ’t Schaep met de 5 Pooten uit slechts acht afleveringen bestond, werd de serie in 1970 bekroond met de Televizierring. De hoofdrollen werden vertolkt door Piet Romer (Kootje), Adèle Bloemendaal (Tante Door) en de inmiddels overleden Leen Jongewaard (Lukas). Van het oorspronkelijke materiaal is nauwelijks iets bewaard gebleven.

Producenten van de serie zijn IdtV en Kemna & Zonen in co-productie met de KRO. De regie is in handen van Norbert ter Hall, Pieter van Rijn en Frank Krom Bridge Entertainment brengt een cd uit met daarop alle liedjes uit ´t Schaep met de 5 Pooten, gezongen door de nieuwe sterren van de serie.

DVD

In 2007 zijn alle afleveringen op dvd uitgegeven.