Het meisje met de blauwe hoed
In 1972 maakte de NCRV een muzikaal spel van het boek van Johan Fabricius: "Het meisje met de blauwe hoed" met Jenny Arean in de hoofdrol.

De zevendelige serie was gebaseerd op de gelijknamige film uit 1935 (met o.a. Lou Bandy en Truus van Aalten). De film was op zijn beurt weer gebaseerd op een (enigszins) autobiografische roman van Johan Fabricius.

Het verhaal

Het verhaal gaat over het Nederlandse soldatenleven van eind jaren twintig.

Als kruidenierszoon Daan Pieters (Huib Rooymans) zich met lichte tegenzin aanmeldt voor het leger, ontmoet hij in de trein een leuk frivool meisje met een opvallende blauwe hoed (Jenny Arean). In de kazerne komt hij op zaal te liggen naast de lollige volksfiguur Toontje Bulthuis (André van Duin), die alle soldatenregels aan zijn laars lapt. Als die twee samen op stap gaan, ontmoeten ze het meisje met de blauwe hoed opnieuw. Ze heet Betsy en Daan valt als een blok voor haar. Betsy blijkt een dure smaak te hebben en het weekgeld van Daan vliegt erdoorheen. Als hij zijn meisje mee naar huis neemt, zijn zijn ouders niet erg gecharmeerd van die stadse meid.

Uit protest besluit het paartje zich te verloven.

Credits / Rolverdeling

Naast Jenny speelde ook de acteur Huib Rooymans mee, waar ze mee was getrouwd. De precieze rolverderling was: Betsy - Jenny Arean, Daan Pieters - Huib Rooymans, Toon Bulthuis - André Van Duin, Swanevelt - Bram Biesterveld, Mulder - Bert Buitenhuis, Droeze - Hans Hoekman en Haverkamp - Dick Rienstra.

Omdat het hier om een muziekproduktie ging werden de overige rollen gedaan door een bekende zanggroep uit die jaren, bestaande uit Letty de Jong, Marianne di Giovanni. Tiny van Ling, Dick Doorn en Pierre Biersma.

LP & DVD

De muziek uit deze serie verscheen ook op een gelijknamige lp.

In 2007 is de serie ook op dvd verschenen.

Diverse knipsls en afbeeldingen