Hommage aan Jenny Arean

'Wat heb ik over, wat is me gebleven?' zong Jenny Arean in een van haar autobiografische liedjes. Heel veel, luidt het antwoord van Henk van Gelder. Meer dan genoeg voor een hommage.

Vrienden en collega's, onder wie Sanne Wallis de Vries, Wende Snijders en Joost Prinsen, brachten op 30 maart in theater de Meervaart in Amsterdam een hommage aan Jenny Arean. Zij zongen liedjes uit het omvangrijke repertoire van de kleinkunstenares, die al bijna vijftig jaar in het vak zit.

De avond werd gepresenteerd door Marc-Marie Huijbregts, met wie Arean op dat moment te zien is in de tv-serie 't Vrije Schaep'. Ook Loes Luca en Georgina Verbaan uit dezelfde serie waren present tijdens de show. Lucretia van der Vloot, Remko Vrijdag en Tony Neef leveren ook een bijdrage. Martin van Dijk en zijn orkest verzorgden de muzikale begeleiding tijdens de voorstelling.

Een hommage aan artiesten die belangrijk zijn geweest voor de kleinkunst in Nederland, is een jaarlijks initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De afgelopen negentien jaar werd al een eerbetoon gebracht aan artiesten als Ramses Shaffy, Harry Bannink en Drs. P. Vorig jaar werd Liesbeth List in het zonnetje gezet.

Evert de Vries, artistiek leider en oprichter van het Kleinkunst Festival, is van mening dat Jenny Arean de hommage 'dubbel en dwars verdiend heeft'. "Ze is eigenzinnig, karakteristiek en is erg belangrijk geweest voor de kleinkunst", vertelt hij. "Ze weet dat ze een hommage krijgt, maar hoe en wat er gaat gebeuren, daarvan heeft ze geen idee. Ze moet het lekker deze avond op zich af laten komen."

Bekijk hier en hier de foto's.

Recensies:

Recensie 1.

De opening van het 22e Amsterdams Kleinkunst Festival is traditioneel een hommage aan een persoon die van groot belang is voor de Nederlandse kleinkunst. Dit jaar viel de eer te beurt aan Jenny Arean. Jenny – die al bijna 50 jaar in het vak zit – zat in de zaal en genoot van de optredens van de collega’s. De avond werd op charmante en humoristische wijze gepresenteerd door Marc-Marie Huijbrechts en Loes Luca. Veel optredende artiesten zongen liedjes van Jenny Arean. Zo waren er Tony Neef en Rop Verheijen die het duet "Vluchten kan niet meer" brachten. Het was voor het eerst dat dit nummer door twee mannen werd gezongen. Tekstschrijvers van Jenny Arean, Ivo de Wijs, George Groot en Jan Boerstoel vertelden ieder op hun eigen originele wijze hoe het is om voor Jenny te schrijven en met haar te werken.

Jurriaan van Dongen zong samen met Lucretia van der Vloot het nummer dat hij schreef voor Jenny Arean: "Jezus is terug op aarde" en Joost Prinsen gaf er de voorkeur aan om een hit uit hun jeugd te zingen: "Save the last dance for me", en Frans Mulder zong het lied over de mooie Griekse vakantieliefde dat hij voor Gerrie van der Kleij schreef in het programma waarmee Purper op dit moment in de theaters te zien is. Het was een avond vol afwisseling en mooie optredens. De avond opende met de kleindochter van Jenny die het lied van Jenny "Zing dan" zong dat geprojecteerd werd. Het eerste nummer na de pauze werd ditzelfde lied ten gehore gebracht door Annemarie Jung wat bij menigeen een kippenvelmoment opleverde.

Elke optredende artiest had zijn/haar eigen bijzondere inbreng op deze avond en het was duidelijk dat iedereen met plezier voor Jenny Arean optrad. Daarom een applaus voor iedereen die er aan mee heeft gewerkt om deze avond voor Jenny Arean tot een succes te maken.

De avond werd afgesloten met Maarten van Roozendaal en alle optredende artiesten, maar niet voordat dochter Myra een dvd box van Jenny Arean aan haar moeder overhandigde. En tot grote vreugde van het publiek in de uitverkochte Meervaart in Amsterdam zong Jenny een lied uit de voorstelling waarmee ze nu door het land reist: Tango Dorado.

Door Ester Dijkema