Het meisje met de blauwe hoed

In 1972 maakte de NCRV een muzikaal spel van het boek van Johan Fabricius: "Het meisje met de blauwe hoed" met Jenny Arean in de hoofdrol. 

De serie sluit aan bij de ideeën van behoudende protestanten die de maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren zestig het liefst zouden willen terugdraaien. Daarnaast past de serie in de nostalgie die de eerste helft der jaren zeventig kenmerkt. De serie wordt ook wel omschreven als een legerfilm.

De zevendelige serie was gebaseerd op de gelijknamige film uit 1935 (met o.a. Lou Bandy en Truus van Aalten). De film was op zijn beurt weer gebaseerd op een (enigszins) autobiografische roman van Johan Fabricius.

Het verhaal

Het verhaal gaat over het Nederlandse soldatenleven van eind jaren twintig.

De sullige Daantje Pieters wordt opgeroepen om in het Nederlandse leger te dienen. Daar wordt hij vaak voor de gek gehouden door zijn medemilitairen, vooral door Toon, maar de twee worden al snel goede vrienden. De jongens gaan vaak wat drinken in een dichtbijgelegen kroeg, daar wordt Daantje verliefd op het meisje met de blauwe hoed. Deze dame heet Betsy en Daantje wil zich al gauw met haar verloven, maar Betsy blijft liever een goede vriendin en niet alleen voor hem maar voor de hele compagnie.

Uit protest besluit het paartje zich te verloven.

Credits / Rolverdeling

Naast Jenny speelde ook de acteur Huib Rooymans mee, waar ze mee was getrouwd. De precieze rolverderling was: Betsy - Jenny Arean, Daan Pieters - Huib Rooymans, Toon Bulthuis - André Van Duin, Swanevelt - Bram Biesterveld, Mulder - Bert Buitenhuis, Droeze - Hans Hoekman en Haverkamp - Dick Rienstra.

Omdat het hier om een muziekproduktie ging werden de overige rollen gedaan door een bekende zanggroep uit die jaren, bestaande uit Letty de Jong, Marianne di Giovanni. Tiny van Ling, Dick Doorn en Pierre Biersma.

De opnames van het stadje waar Daantje aan het begin van de serie woont, werden gemaakt in Buren. De scène op het station werden gedraaid op station Markelo.

LP & DVD

De muziek uit deze serie verscheen ook op een gelijknamige lp.

In 2007 is de serie ook op dvd verschenen.

Diverse knipsels en afbeeldingen