Koning Salomo en de schoenlapper

Achtergrond

Foto: Maria Austria/MAIToneelgroep Ensemble bracht de Europese première van Israëls eerste oorspronkelijke musical uit ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de Tilburgse schouwburg.

De aanleiding voor het opvoeren van "Koning Salomo en de schoenlapper" mag dan feestelijk geweest zijn, de voorstelling was dat volgens de critici niet. Voor sommige acteerprestaties, met name van Jenny Arean, en de aankleding was nog wel waardering, maar de inhoud van de compleet berijmde musical werd in diverse kranten gekraakt. Jan Spierdijk vroeg zich in De Telegraaf zelfs hardop af of dit geheel wel een musical genoemd kon worden. "Een musical? Misschien wel in Israël, hier niet veel meer dan een weinig verheffende, eindeloze klucht met een goed muziekje en een aardig of banaal liedje."

Het verhaal

Koning Salomo en de Schoenlapper volgt het verhaal van Koning Salomo (gespeeld door Ramses Shaffy), die hoort van de alcoholistische schoenlapper Salaman (eveneens gespeeld door Ramses Shaffy) die enorm op hem lijkt. Salomo wil deze schoenlapper graag ontmoeten. Bij deze ontmoeting stelt hij voor om van kleding en identiteit te wisselen. Salaman aanvaardt het voorstel en komt na een serie door hem te beantwoorden vraagstukken en ceremonies waar hij aan deel moet nemen tot de het besef dat hij - ondanks alle lof en voordelen die de koning geniet - hij gelukkiger zou zijn in zijn oude leven. Koning Salomo komt op eenzelfde manier tot inkeer. Door de rol van de schoenlapper aan te nemen leert hij wat er werkelijk onder het volk leeft en realiseert hij zich dat in het geval van de koning, kleren de man maken.

Rollen

Ramses Shaffy (Koning Salomo / Salaman)
Mary Dresselhuys (Bathsheba)
Adèle Bloemendaal (Nofrit)
Jenny Arean (Naämah)
Lucas Wensing (Joram)
Jos Knipscheer (Chanoen)
Henk Molenberg (Ascher)
Arnold Gelderman (Lemach)
Huib Rooijmans (Ruben)
Mimi Kok jr. (Beruria)
Jaap Maarleveld (Mago)
Tim Beekman (Twee gezeten burgers)
Joop Hart (Twee gezeten burgers)
Annabet Tausk (Twee meisjes / Twee slavinnen)
Vera Bergman (Twee meisjes / Twee slavinnen)

Credits

Onbekend

Premièredatum

Premiere: 1 maart 1966, Stadsschouwburg Tilburg