Heerlijk duurt het langst
Geschiedenis
"Heerlijk duurt het langst", de eerste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, was na meer dan dertig jaar weer in het theater te zien. Deze productie die in 1965 in première ging wordt beschouwd als het begin van de Nederlandse musicaltraditie.
"Heerlijk duurt het langst" bevat klassiek geworden liedjes als "Zeur Niet", "Kom Kees" en "'t Is Over", destijds gezongen door Conny Stuart, en het onvergetelijke "Op een Mooie Pinksterdag" door Leen Jongewaard en André van den Heuvel.
"Heerlijk duurt het langst" werd in totaal 543 keer uitgevoerd, een Nederlands record dat daarna nooit meer door een andere musical van Nederlandse makelij is geëvenaard.
"Heerlijk duurt het langst" anno 1998
Het Nederlandse publiek moest 33 jaar wachten om er achter te komen waarom "Heerlijk" nou "Het langst" duurde. Vanwege de lengte van de show en omdat er problemen waren met het decor in de scène waarin het titellied zich bevond, werd het nummer "Heerlijk duurt het langst" in 1965 uit de musical geschrapt. Maar bewerker Ivo de Wijs, regisseur Ruut Weissman en dramaturg André Veldkamp zagen in 1998 kans het nummer wel op te nemen in de revivalproductie van "Heerlijk duurt het langst". Toegevoegd werd ook het Ja Zuster, Nee Zuster-lied "Ladumaar", omdat dat het musicalverhaal opvallend goed vooruit bleek te helpen. Op speicaal verzoek van Harry Bannink werd "Oe!", een solo van de secretaresse Emma, juist uit de show verwijderd.
Omdat Schmidts verhaal een duidelijk product was van de jaren zestig, werd ertoe besloten de handeling niet te verplaatsen naar het eind van de twintigste eeuw. Maar de musical werd gebracht als een grote flashback, die geïntroduceerd werd door een speciaal door De Wijs geschreven proloog. Een andere ingreep, het voorstel om de overspelige Marian en Ido definitief te laten scheiden, haalde het tot opluchting van Harry Bannink niet. Op zo'n "grachtengordeleinde" zat het publiek volgens hem helemaal niet te wachten.
Los van al deze veranderingen in de 1998-editie van "Heerlijk duurt het langst", werd het meest uitgekeken naar de nieuwe rolbezetting. Vooral de gedeelde hoofdrol van Jenny Arean en Jasperina de Jong werd met spanning tegemoet gezien. Natuurlijk kon bijna geen enkele criticus de verleiding weerstaan om de prestaties van Arean en De Jong tegen elkaar af te zetten. Maar hoe groot men de verschillen tussen de twee uitvoeringen ook vond (de een wat meer komisch en de ander wat meer ironisch) de recensenten zagen in de meeste gevallen geen aanleiding de voorstelling als een wedstrijd te verslaan. Er viel geen winnaar of verliezer aan te wijzen, want er was volgens de Annie M.G. Schmidt-biograaf en Parool-journalist Hans Vogel sprake van "twee vorstinnen en één koninkrijk".
De koningin-moeder van de Nederlandse musical Conny Stuart, had ook een kleine bijdrage aan "Heerlijk duurt het langst". In de eerste versie van de musical had Annie M.G. Schmidt het geweten van de moeder van Marian zelf verklankt. Voor deze productie werd Conny Stuart, die de rol van Marian gecreëerd had, bereid gevonden de humoristisch commentaren van de moeder op band op te nemen. Daarmee was haar stem voor het laatst in de theaters te horen.
Ook de rest van de cast kon uit het huidige musical-toptalent worden gerecruteerd: Marnix Kappers speelt de echtgenoot en Rients Gratama de buurman. Paul de Leeuw speelde tot 1 februari 1999 de kruidenier. Zijn rol werd daarna overgenomen door Frans Mulder.
Het verhaal
Het huwelijk van Marjan is in een sleur terecht gekomen maar ze weet niet of dat aan haar of aan Ido (haar echtgenoot) hem heeft gelegen. Hij lijkt ook meer interesse voor de zaak te hebben, en in een poging de staatssecretaris te vriend te houden wil hij diens zoon wel stage laten lopen in zijn bedrijf, maar als zijn dochter met dezelfde jongen thuiskomt wil hij hier niets van weten. Als ze ziet hoe hij intiem met de secretaresse omgaat en merkt dat ze zichzelf tot de buurman aangetrokken voelt, begrijpt ze dat het huwelijk over is.
Rollen
Jenny Arean (Marjan)
Marnix Kappers (Ido)
Rients Gratama (Ton de Vries)
Paul de Leeuw (Kees Bloem)
Sjoera Retèl (Emma, de secretaresse)
Credits
Regie: Ruut Weissman
Script: Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink
Scriptbewerking: Ivo de Wijs
Premièredatum
Première met Jenny Arean: 17 oktober 1998, Cultureel Centrum De Flint, Amersfoort
Première met Jasperina de Jong: 14 oktober 1998, Cultureel Centrum De Flint, Amersfoort
"Heerlijk duurt het langst" werd 170 maal gespeeld van 23 september 1998 t/m medio april 1999.