Hoorspel De Moker – Strijd om de macht op de Wallen

De Moker was een radiodrama in zeventig afleveringen van elk ca. 15 minuten. De eerste uitzending was op maandag 18 januari 2010 op Radio 1.

De Moker is origineel bedacht en geschreven in opdracht van de NPS naar een idee van radiomaker Jeroen Stout. Hij doet - samen met Marlies Cordia (Hoorspelfabriek) – ook de regie van De Moker. Stout kreeg in 2006 de Prix Italia voor zijn docudrama ‘Lee Forest, The Spirit of the Pioneer’. Het schrijversteam van De Moker bestaat uit René Appel (tweevoudig winnaar van de Gouden Strop), Henk Apotheker (thrillerauteur en scenarist van tv-series als Flikken) en Paul Jan Nelissen (scenarist van o.a. ‘Oorlogswinter’ en ‘Van God Los).

Met o.a. Jack Wouterse, Nelly Frijda, Jenny Arean, Martin van Waardenberg, Cees Geel, Daniel Boissevain, Georgina Verbaan en Hadewych Minis

Het verhaal

Amsterdam jaren zeventig. Harrie ‘de Moker’ Pruis regeert op de Wallen. Hij verhuurt ramen, is eigenaar van de klasse-striptent Pigalle, opent de eerste peepshow en droomt van een nieuw gokpaleis met veel marmer , gouden kranen en erotisch topamusent. Zijn vrouw Greet drijft het volkscafé Het Uitzicht. Harrie Pruis is een typische vertegenwoordiger van de penoze oude stijl.

Maar de Rotterdammer Aad Bosman, eigenaar van een boksschool en illegale pokertent, zaagt aan het imperium van Harrie Pruis. Bosman ziet een nieuwe markt: drugs. Hij probeert een verbond te sluiten met De Moker, maar Harrie wil niets met drugs te maken hebben: ‘Daar komt maar ellende van’. Waarna Bosman de oudste zoon van De Moker, Sjon, probeert in te palmen en chantage niet uit de weg gaat.

Intussen speelt de jongste zoon van De Moker, Freddie, een leidende rol in de kraakbeweging die idealistisch begint maar al snel verhardt. Hij staat op voet van oorlog met zijn vader en niet alleen met zijn vader, maar met het hele milieu op de Wallen.

Credits

De cast: Jack Wouterse is Harrie ‘de Moker’ Pruis; Nelly Frijda is zijn vrouw Greet; Jenny Arean is Toos; de vriendin van Greet; Martin van Waardenberg is Aad Bosman; Cees Geel is Rooie Peet, de rechterhand van Aad Bosman; Daniel Boissevain is Freddie, de jongste zoon van De Moker; Hadewych Minis is Susan, de vriendin van Freddie; Georgina Verbaan is Netty, de eerste vriendin van Sjon, de oudste zoon van Harrie Pruis, die wordt vertolkt door Micha Hulshof. De Moker wordt geproduceerd door Marijke van der Molen van Palentino Pictures. Zij heeft voor de NPS eerder de hoorspelen ‘Het Bureau’ en ‘Bommel’ geproduceerd.

De Moker werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Media Fonds en een aanvullende bijdrage van de NPO.