Verborgen Verleden

In acht nieuwe afleveringen van Verborgen verleden duiken bekende Nederlanders in hun eigen familiegeschiedenis voor antwoorden op deze vragen. Hiervoor moeten ze op reis. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Voor iedereen is het de vraag waar de reis hen zal voeren en voor welke verrassingen ze komen te staan. Voor Jenny Arean voert de reis ook naar Stadsarchief Amsterdam en naar Antwerpen.

De nieuwe reeks start met Raven van Dorst op zaterdag 13 januari 2024. Daarna volgen Gordon Heukeroth, Freek Bartels, Ilse Warringa, Danny Vera, Jenny Arean, Alexander Pechtold en Janine Abbring.

Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en wordt geproduceerd door BlazHoffski. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

De uitzending

Eigenlijk houdt één vraag Jenny Arean al haar hele leven bezig: wie was nou de vader van haar oma? En kloppen de verhalen van haar moeder en oma wel over de chique meneer die Jenny’s overgrootvader zou zijn? Als Jenny de archieven induikt, lijkt het allemaal toch net even anders te zijn dan haar al die jaren is voorgeschoteld.

Liefdesbrieven

In Archief Eemland liggen de liefdesbrieven die een Belgische frontsoldaat naar Jenny’s oma stuurde. De liefdesbrieven van haar oma zelf zijn helaas niet bewaard gebleven.

De brieven zijn tussen januari 1917 en augustus 1918 gestuurd. Jenny leest een stuk voor uit één van de liefdesbrieven van de Belgische soldaat: “Wat een vloed van woordjes, rollend botsende als de baren van eenen warmen stroom, soms zo ernstig zo indringend zo melancholiek soms spottend, leuk, net als de frisheid van uwe jeugdige 20 jaren – gedachten!” Jenny lacht: “Het is een merkwaardige poëet. Hier is liefde in het spel. Het is fantastisch om dit zo te lezen. Ik denk dat hij indruk wilde maken op mijn oma.”

Eerste Wereldoorlog

De verliefde soldaat vecht aan het front. Hij schrijft over de gruwelijke dingen die hij daar meemaakt. In september 1918 schrijft hij hoe hij in de wanhoop en ellende aan haar oma denkt. Jenny is ontroerd door de mooie teksten: “Dit is echt de blik van een poëet.”

Bij de liefdesbrieven zijn ook foto’s bewaard. Op de achterkant van een foto van de soldaat staat geschreven: ‘Voor mijn liefste nichtje’. Jenny herinnert zich dat haar moeder heeft verteld dat de twee familie waren. “Dat was vroeger misschien wel gewoon”, zegt ze. Ook is er een foto van haar oma in een militair uniform te zien, dat ze speciaal voor de foto moet hebben aangetrokken: haar oma draagt er hakken bij. De foto moet speciaal voor de Belgische soldaat zijn gemaakt.

Ringen

Tot grote vreugde van Jenny zijn er zelfs twee ringen van het stel bewaard. Jenny verzucht: “Wat schattig”. De ijzeren ring van haar oma schuift ze om haar vinger.  “Maar dit impliceert wel dat mijn oma in het bezit was van twee ringen”, concludeert Jenny. De liefde tussen de soldaat en haar oma heeft toch niet standgehouden.

In 1921 trouwt haar oma met Jenny’s opa. De herinnering aan deze liefde heeft haar oma dus wel altijd bewaard. Jenny snapt dat: “Zo’n eerste liefde onthoudt iedereen.”