Vluchten kan niet meer

Dit lied is afkomstig uit de uit 1971 daterende musical "En nu naar bed" van Annie M.G. Schmidt en Harrie Bannink. Oorspronkelijk zat er een happy-end aan de musical, maar Annie M.G. Schmidt was daar toch niet gelukkig mee en zette het nummer naar achteren, waardoor de musical als het ware fatalistisch eindigt.

Herman Emmink draaide het in een nachtprogramma op de radio, en zo rolde het na een tijd de Arbeidsvitaminen in. De musical draaide toen al lang niet meer. Nadat het in 1977 op single uitkwam, werd het een grote hit, misschien ook wel door de toenmalige politieke situatie, die in dit lied op een zeer treffende, haast beklemmende wijze bezongen wordt. De singel stond 5 weken in Top 40 en bereikte de 19e plaats.

"Vluchten kan niet meer" heeft geen eerste en tweede stem. Harry Bannink heeft de stemmen van Frans Halsema en Jenny Arean op een heel bijzondere manier vervlochten om eentonigheid te voorkomen. In duetten met mannen vervalt Jenny, als contra-alt, namelijk snel in eenzelfde timbre.

Nummers

Kant A: Vluchten Kan Niet Meer (Jenny Arean En Frans Halsema), dirigent Herman Schoonderwalt
Kant B: Op Naar Het Hartinfarct (Conny Stuart), dirigent Harry Bannink

Details

Label:    Philips – 6012 226
Format:     Vinyl, 7", 45 RPM, Single, Reissue, Stereo
Jaar:    1977