De zoon van Louis Davids

Achtergrond

De musical "De zoon van Louis Davids" vond zijn oorsprong aan het eind van de jaren zeventig, toen Johan Ooms de rol van Louis Davids vertolkte in Gerben Hellinga's toneelstuk, Mensch durf te leven. Naast Ooms werden ook andere personen die hun sporen al ruimschoots verdiend hadden, zoals Jenny Arean, Lex Goudsmit, Gerrie van der Klei en Joost Prinsen, aangetrokken om in De zoon van Louis Davids de belangrijkste rollen te gaan vertolken. Jan Mesdag mocht de jonge Davids gaan spelen en oogstte daar veel succes mee. Furore maakte ook de derdejaars student aan de Akademie voor Kleinkunst, Karin Bloemen. Zijn had haar stageplek in deze musical veroverd door een brutale auditie en mocht nu avond aan avond haar indrukwekkende solo "De kat zat op het plat" brengen.

Dat sterke uitvoerende niet meteen garant staan voor een goede musical, bewees "De zoon van Louis Davids" volgens de journalisten. In de kritieken werden verschillende solo's welwillend ontvangen, maar werd afgegeven op de zwakke verhaallijn die de Davidsliedjes bijeen moest houden. En alsof dat nog niet genoeg was, konden de moderne arrangementen, gemaakt door Martin van Dijk en Hans Vermeulen, lang niet iedereen bekoren.

De musical is bedacht en geschreven door Gerben Hellinga en Jacques Klöters, ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Louis Davids. Inhoudelijk is het geen bewuste historische reconstructie maar een geheel aan de fantasie van de auteurs ontsproten vertelling. Hun verhaal is wel gebaseerd op het lied-repertoire van Louis Davids.

De liedjes uit deze show zijn ook op lp uitgebracht.

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in de jaren '30 en gaat over een conflict tussen Louis Davids en zijn zoon.

Rollen

Louis Davids: Johan Ooms
Louis Davids Jr: Johan Ooms / Jan Mesdag
Molly: Jenny Arean
Ome Henk: Lex Goudsmit
Lil Duncan: Gerrie van der Klei
Wil Boldy: Joost Prinsen
Trudy: Karin Bloemen
Jopie: Maeve van der Steen
Ensemble: Lia Corvers - Arie Cupé - Cees Heyne - Melline Mollerus

Credits

Regisseur: Dimitri Frenkel Frank
Tekst: Gerben Hellinga en Jacques Klöters
Muziek: Martin van Dijk en Hans Vermeulen
Muzikanten: Jan de Hont (gitaar) - Martin van Dijk (piano) - Tom Barlage (sax/keyboard) - Frank Noya (bas) - Jos Hermeler (drums)

Premièredatum

Première: 27 oktober 1983, Circustheater Scheveningen
Laatste voorstelling op 31 mei 1984

Overig

Jenny Arean zingt in het programma Tineke een nummer uit de musical © de zoon van Louis Davids©. ANPFOTO HERMAN PIETERSE

Jenny Arean zingt in het programma Tineke een nummer uit de musical © de zoon van Louis Davids©. ANPFOTO HERMAN PIETERSE