En nu naar bed

Affiche van En nu naar bedVoor de regie van "En nu naar bed" (1971) werd Paddy Stone benaderd. Deze geniale Canadese choreograaf zal vanaf dat moment zijn stempel op de Schmidt/Bannink musicals drukken. Een bezeten mens die het uiterste vergde van de cast. De dansers en danseressen werden nog net niet geslagen, maar verlieten niet zelden huilend de repetitie. Het leek John de Crane boeiend om Mary Dresselhuys en Conny Stuart samen op het toneel te zien.

De makers waren bezorgd dat de intieme sfeer, zoals die in het veel kleinere Nieuwe de la Mar theater bestond, in dat enorme Carré zal verdwijnen en lieten de balkons afschermen. Maar binnen de kortste keren vroeg de directie van Carré of de schermen weg mochten. Zoveel mensen wilden de show zien. Er werden in totaal 345 voorstellingen opgevoerd.

Het bekendste nummer uit deze show is: "Vluchten kan niet meer", een duet van hoofdrolspeler Frans Halsema en zijn meisje Jenny Arean.

Jan Beutener ontwierp een schitterend decor voor deze musical. Het was ook de eerste musical die in Carré terechtkwam.

Het verhaal

Jenny en Frans tijdens het duet Vluchten kan niet meerAnnie M.G. Schmidt bedacht het verhaal over twee feeën, een goede (Mary Dresselhuys) en een boosaardige (Conny Stuart) die elkaar tegenwerken bij de loopbaan en levensloop van hun petekind Frans (Frans Halsema). De goede fee wenst dat hij gelukkig zal worden en een braaf lid van de maatschappij. De boze fee wenst hem onheil en totale mislukking toe. Ze begeleiden zijn leven in allerlei menselijke gedaantes, als lerares, als kassa-juffrouw, als klant in een winkel, als psychiater, als tantes op een receptie. Hun gevecht gaat door, tot er verwarring komt: Wat is geluk? Wat is goed, wat is kwaad? De moraal is veranderd sinds Frans in de wieg lag.

Rolverdeling

Spel: Jenny Arean, Frans Halsema, Mary Dresselhuys en Conny Stuart

Credits

Regie: Paddy Stone

Decor: Jan Beutener

Premièredatum

Onbekend

Video

Overig