Dringende kwesties

In 2002 bracht Theater Instituut Nederland de tentoonstelling "Dringende kwesties". Aan de hand van elf maatschappelijke thema's zijn zo'n honderd cabaretiers uit de 20e eeuw met een deel van hun werk uitgelicht.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling heeft Theater Instituut Nederland tijdens de jaarlijkse Uitmarkt op 24 en 25 augustus een cabaret-cd uitgebracht. Een unieke cd omdat het meeste materiaal, mede door de vaak controversiële inhoud, niet eerder op plaat of cd verschenen is.

De volgende tekst is overgenomen van het Theater Instituut Nederland: "Op deze cd staat onder andere een fictief verslag van een voetbalwedstrijd tussen het Nederlands elftal en het 'negerelftal uit Timboektoe' (1934). Dit, voor die tijd, nogal racistisch aandoende nummer van (de joodse!) Han Hollander werd weliswaar opgenomen en voor de radio uitgezonden, maar werd bij platenmaatschappij Decca té controversieel bevonden om op plaat uit te brengen. Ook het nummer Anne Frank (1966) is op de cd horen. Een lieflijk en volkomen onschuldig liedje van Peter Koelewijn, uitgevoerd door Laura en Yvonne en begeleid door een opgewekt countrymelodietje. Nederland was te klein: hoe haalde die opportunistische rocker het in zijn hoofd om over de rug van de Heilige Anne een commercieel succes binnen te halen? De rabbijn van dienst deed zijn beklag voor de radio en het plaatje werd daarna uit de handel genomen. Een radio-opname waarin het lied niet volledig is afgespeeld, is bewaard gebleven en op deze cd gezet."

Jenny Arean heeft het nummer "De Peren" geschonken.

Nummers

1. Hup! Holland, hup! (Jan de Cler)
2. Voetbalmatch Nederland - Timboektoe (Jan Hollander)
3. Turken (Cabaret Ivo de Wijs)
4. Fragmenten uit zijn optreden op het Leids Cabaret Festival (Najib Amhali)
5. Draai je hoofd om op straat (Jan Brink)
6. Alles gaat goed, meneer de leider (Frits Lambrechts, Jaap van de Merwe en Herman van Veen)
7. Anne Frank (Laura en Yvonne)
8. Zwart-wit liedje (Wim Kan)
9. Werkelooze handen (Willy Derby)
10. Tamboer, sla straf (Marius Monkau)
11. De baboe die je nooit vergeet (Duo Speenhoff)
12. We hebben nu ons prinsje van Oranje (Lou Bandy)
13. Op bezoek bij Beatrix (Margreet Dolman)
14. Buurman boven in de boom (Jaap van de Merwe)
15. Tieners toen (Wim Kan)
16. De Peren (Jenny Arean)
17. Mens, durf te leven (Frits Lambrechts)
18. O, wat zonde (Gerard Cox, Frans Halsema & Adele Bloemendaal)