De Club

Een van oorsprong Amerikaanse theatermusical van Eve Merrian gebaseerd op authentieke teksten en muziek uit de periode 1895-1905, die Jenny Arean in 1979 samen met Adele Bloemendaal, Annet Nieuwenhuyzen en Els van Rooden heeft gedaan.

Eve Merriam's "De Club" was in de Verenigde Staten een enorm en onverwachts succes. De produktie werd oorspronkelijk uitgebracht door de Lenox Art Center/Music Theater Performing Group in Massachusetts in juli 1976 en verhuisde daarna al snel naar het Circle in het Square theater in downtown New York, waar het ruim twee jaar voor uitverkochten zalen is gespeeld.

"De Club" won in 1978 tien Oble Awards (een hoge toneelonderscheiding, uitgereikt door de gezamenlijke theatercritici van New York), waaronder die voor de beste musical. Er volgden succesvolle opvoeringen in o.m. Toronto Boston, Seattle, Philadelphia en Tokio.

Het verhaal

Deze Nederlandse "Club" is de première voor het Europese continent, en ook hier een doorslaand succes. Plaats van handeling van "De Club" een heerensociëteit rondom de eeuwwisseling - een tijd waarin het mannelijk chauvinisme hoogtij viert. Dames worden absoluut niet toegelaten, al bepalen ze wel de gedachten en gesprekken. Waarover praten deze mannen onder elkaar? Hoe gedragen ze zich? Is er sindsdien veel veranderd in de houding tegenover "het zwakke geslacht"? Vanuit de gedachte mannen van "De Club" nu eens door vrouwen te laten spelen heeft de schrijfster Eva Merriam lange tijd materiaal verzameld uit de periode van rondom 1900: liedjes, maar ook sketches, revuenummers, dialogen en grappen uit bladen.

Samen met de componiste Alexandra Ivanoff heeft ze de overstelpende hoeveelheid teksten geselecteerd en gerangschikt. Waar nodig zijn de arrangementen aangepast, maar de teksten en melodieën zijn vrijwel alle authentiek. Ook de grappen dus. "Zulke vreselijke grappen schreef een criticus, dat ze weer vreselijk leuk zijn - of alleen maar heel vreselijk..."

Eve Merriam wilde de teksten voor zichzelf laten spreken, en er een heel vrolijke avond uit samenstellen. Voor de Nederlandse opvoering was het nodig een groot gedeelte van die research opnieuw te verrichten. Deskundig bijgestaan door cabaretkenner Jacques Klöters heeft bewerker Hugo Heinen zo'n tweeëntwintighonderd liedjes geraadpleegd en bestudeerd. Sommige Amerikaanse teksten zijn vervangen door soortgelijke Nederlandse. Veel is vertaald, vaak met ontleningen en citaten uit vaderlands werk. Zoals bijvoorbeeld het beurslied dat vanzelfsprekend ingrijpend voor de Nederlandse produktie moest worden aangepast.

Rolverdeling

Robort Dutilh: Jenny Arean
Hendrik Steyn: Adèle Bloemendaal
Allard Taderna: Annet Nieuwenhuizen
Dirk van Kempe: Els van Rooden
Karel: Sylvia Alberta
Pieter: Jes Vriens
Maegiro: Marjes Benoist

Credits

Onbekend

Premièredatum

Première: 5 juni 1979, De Kleine Komedie, Amsterdam

Overig

De liedjes uit deze show zijn ook op een lp verschenen.

Zie ook het interview: Jenny Arean over musical "De club"