't Vrije Schaep

Riek en Arie Balk't Vrije Schaep is een vervolg op de remake van de succesvolle televisieserie 't Schaep met de vijf Pooten.

Verhaal

Kootje de Beer heeft café ‘t Schaep met de 5 Pooten verkocht. De buurt was de buurt niet meer en hij was toe aan een frisse wind. Letterlijk de daad bij het woord gevoegd, begint hij een camping aan de Noordzee: Camping ‘t Vrije Schaep. Zijn trouwe maat Lukas verhuist met hem mee en ook de vaste clientèle laat hem niet in de steek. Riek & Arie, maar ook Greet - inmiddels zwanger - met haar Huipie en Opoe Withof weten de weg naar de camping te vinden en zijn niet te beroerd de handjes uit de mouwen te steken. Maar waar is Door? Zonder haar is niets hetzelfde en zeker Kootje niet. Als Doortje is teruggekomen lijkt niets een vrolijke, aangename zomer in de weg te staan. Niets is minder waar. Lena ontbreekt nog. Ze wordt achter de ramen op de wallen gesignaleerd door Arie. Het 25-jarig huwelijksfeest van Riek en Arie dreigt daarom niet door te gaan. En dan is daar de dochter van opoe Withof. Ze heeft een plek in een bejaardenhuis voor haar moeder weten te regelen. Ook campinggasten zorgen voor de nodige onrust. Oude liefdes komen kamperen en nieuwe liefdes ontstaan. Iedereen heeft daar zo zijn eigen gevoelens bij, van verbijstering tot herkenning en van jaloezie tot medeleven.

De vertrouwde personages Kootje (Pierre Bokma), Tante Door (Loes Luca), Lukas (Marc-Marie Huijbregts), Opoe Withof (Carry Tefsen) en Lena (Georgina Verbaan) keren allemaal terug in de serie.

Personages

Hoofdrollen

Doortje Lefèvre    Loes Luca
Kootje de Beer    Pierre Bokma
Lukas Blijdtschap    Marc-Marie Huijbregts
Opoe Withof    Carry Tefsen
Lena Braams    Georgina Verbaan
Arie Balk    Ton Kas
Riek Balk    Jenny Arean
Huipie van Duivenbode    Laus Steenbeeke
Greet van Duivenbode    Bianca Krijgsman

Gastrollen

Dolly (prostituee)    Annet Malherbe
Helmut    Harpert Michielsen
Monica    Marianne Pool
Koelkeizer    Frank Evenblij
Jaqueline, dochter van Opoe Withof    Lineke Rijxman
Sjon, homoseksuele vriend van Lukas    Hans Kesting
Peter, vakantievriendje van Lena    Cas Jansen
Duitser Lutz Leeman, oude jeugdliefde Doortje    Theu Boermans
ANWB inspecteur    Patrick Stoof
Ellie, dochter van Kootje    Sylvia Hoeks
Penney de Jager    Penney de Jager

Liedjes

Aflevering 1 - Camping 't Vrije Schaep
"Ay, ay, ay, Dolores" - Marc-Marie Huijbregts, Carry Tefsen, Jenny Arean en Bianca Krijgsman (Origineel: Rita Hovink)
"Heel Even" - Pierre Bokma en Loes Luca (Origineel: Shirley Zwerus)
"Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben" - Loes Luca, Pierre Bokma en Marc-Marie Huijbregts (Origineel: Joost Nuissl)

Aflevering 2 - Ik doe wat ik doe
"Telkens Weer" - Loes Luca (Origineel: Willeke Alberti)
"Ik doe wat ik doe" - Annet Malherbe (Origineel: Astrid Nijgh)
"Hé Komaan" - Marc-Marie Huijbregts (Origineel: Dimitri van Toren)

Aflevering 3 - Pastorale
"Een man mag niet huilen" - Laus Steenbeeke, Ton Kas, Pierre Bokma en Marc-Marie Huijbregts (Origineel: Jacques Herb)
"Ik ben gelukkig zonder jou" - Jenny Arean (Origineel: Connie Vandenbos)
"Pastorale" - Pierre Bokma en Loes Luca (Origineel: Ramses Shaffy en Liesbeth List)

Aflevering 4 - Jaqueline
"De Noorderzon scheen" - Carry Tefsen, Marc-Marie Huijbregts, Loes Luca, Georgina Verbaan, Laus Steenbeeke en Ton Kas (Origineel: Connie Vandenbos)
"De mallemolen" - Carry Tefsen (Origineel: Heddy Lester)
"Als de rook om je hoofd is verdwenen" - Loes Luca, Georgina Verbaan, Marc-Marie Huijbregts, Pierre Bokma en Carry Tefsen (Origineel: Boudewijn de Groot)

Aflevering 5 - Sjon
"Dokter Bernhard" - Loes Luca en Hans Kesting (Origineel: Bonnie St. Claire en Ron Brandsteder)
"Ik weet niet hoe" - Marc-Marie Huijbregts en Hans Kesting (Origineel: Bennie Neyman)
"Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder" - Pierre Bokma, Loes Luca, Carry Tefsen, Marc-Marie Huijbregts, Jenny Arean, Bianca Krijgsman, Georgina Verbaan, Ton Kas en Laus Steenbeeke (Origineel: Ramses Shaffy)

Aflevering 6 - Houdt 't dan nooit op?
"Duitse medley" - Marc-Marie Huijbregts (Origineel: Vicky Leandros/Conny Froboess/Jürgen Marcus/Marianne Rosenberg)
"Als de dag van toen" - Loes Luca & Theu Boermans (Origineel: Reinhard Mey)
"Jan Klaassen de Trompetter" - Carry Tefsen, Laus Steenbeeke, Ton Kas, Loes Luca, Georgina Verbaan, Bianca Krijgsman, Pierre Bokma, Cas Jansen, Jenny Arean en Marc-Marie Huijbregts (Origineel: Rob de Nijs)

Aflevering 7 - Ellie
"'n Beetje" - Georgina Verbaan (Origineel: Teddy Scholten)
"Laat me alleen" - Marc-Marie Huijbregts (Origineel: Rita Hovink)
"Zoek jezelf" - Marc-Marie Huijbregts, Georgina Verbaan, Sylvia Hoeks, Pierre Bokma, Laus Steenbeeke, Bianca Krijgsman, Ton Kas, Jenny Arean, Loes Luca en Carry Tefsen (Origineel: Van Kooten en De Bie)

Aflevering 8 - Amsterdams Parfum
"Amsterdams Parfum" - Jenny Arean (Origineel: Jenny Arean)
"Voor haar" - Pierre Bokma (Origineel: Frans Halsema)
"'t Is weer voorbij die mooie zomer" - Pierre Bokma, Loes Luca, Carry Tefsen, Marc-Marie Huijbregts, Georgina Verbaan, Cas Jansen, Ton Kas, Laus Steenbeeke, Jenny Arean en Bianca Krijgsman (Origineel: Gerard Cox)

Jenny Arean gelooft in succes 't Vrije Schaep

Jenny Arean gelooft dat het vervolg op ''t Schaep met de 5 Pooten' een succes wordt. Dat vertelt de actrice, die de rol van vaste kroeggast Riek Balk speelt in de serie, aan Novum Nieuws.

"Als iets geestig is, dan trekt dat publiek", zegt ze over 't Vrije Schaep. "En het staat gepland na het journaal van acht uur op vrijdagavond, dus dan blijven mensen ook snel hangen." ''t Schaep met de 5 pooten' was eind jaren zestig te zien bij de KRO. De omroep bracht vorig jaar een remake van de televisieserie op de buis, met naast Arean acteurs als Loes Luca, Georgina Verbaan en Pierre Bokma. Deze serie trok gemiddeld 1,4 miljoen kijkers per aflevering.

In de nieuwe serie zijn de mensen uit de oorspronkelijke serie vanuit een kroeg in de Amsterdamse Jordaan verkast naar een camping in de duinen. Voor deze reeks zijn allemaal nieuwe scenario's en liedjes geschreven door Frank Houtappels. Dat heeft hij volgens Arean 'beestachtig goed' gedaan. "De scenario's zijn ook veel meer naar de acteurs toegeschreven", zegt ze. "Het is echt prachtig gemaakt." 't Vrije Schaep is vanaf 2 januari elke vrijdagavond te zien bij de KRO.

In de nieuwe serie zijn de mensen uit de oorspronkelijke serie vanuit een kroeg in de Amsterdamse Jordaan verkast naar een camping in de duinen. Voor deze reeks zijn allemaal nieuwe scenario's en liedjes geschreven door Frank Houtappels. Dat heeft hij volgens Arean 'beestachtig goed' gedaan. "De scenario's zijn ook veel meer naar de acteurs toegeschreven", zegt ze. "Het is echt prachtig gemaakt." 't Vrije Schaep is vanaf 2 januari elke vrijdagavond te zien bij de KRO.

Kort interview met Jenny over de nieuwe serie

Jenny als Riek BalkWat maakt het zo leuk om Riek te spelen?
"De kwaaiigheid en de opstandigheid van Riek vind ik erg leuk."

Deze serie speelt zich af op de camping. Ga je daar zelf wel eens naartoe?
"Nee nooit! Maar de setting is natuurlijk helemaal geweldig. Die jaren '70-sfeer is echt ongelooflijk leuk. De tijd van drank en sigaretten, loslopende konijntjes vangen, in een klein stacaravannetje zitten en samen naar de campingkantine om een borrel te drinken. Enig!"

Wat is jouw favoriete liedje uit de serie?
"Dat is moeilijk, want er komen veel mooie nummers voorbij. 'Heel even' en 'Voor haar' zijn twee hele mooie nummers van Pierre (Kootje). 'Een man mag niet huilen' van Ton (Arie), Laus (Huipie), Pierre (Kootje) en Marc-Marie (Lukas) is ook een erg leuk liedje en, oh ja, de 'Duitse medley' van Marc-Marie (Lukas)."

Wat was het meest hilarische moment op de set?
"We hebben ontzettend veel gelachen tijdens de opnames, maar de opnamedag van Jan Klaassen de trompetter was echt hilarisch. We liepen toen allemaal verkleed als poppenkastfiguren en kregen vreselijk de slappe lach. Het is moeilijk om dan toch weer serieus te worden."

DVD

In 2009 zijn alle afleveringen op dvd uitgegeven.